«Εμείς, είπε αυτός, ουσιαστικά δε φοβόμαστε και τόσο πολύ όλους αυτούς τους σοσιαλιστές-αναρχικούς, τους άθεους και τους επαναστάτες. Τους παρακολουθούμε και ξέρουμε το καθετί γι’ αυτούς.
Όμως ανάμεσα σ’ αυτούς υπάρχουν και μερικοί, όχι πολλοί, εξαιρετικά ιδιόρρυθμοι άνθρωποι:
Αυτοί πιστεύουν σε Θεό, είναι χριστιανοί και ταυτόχρονα είναι και σοσιαλιστές. Αυτούς φοβόμαστε περισσότερο, αυτοί είναι τρομεροί!
Ο σοσιαλιστής-χριστιανός είναι φοβερότερος απ’ τον σοσιαλιστή-άθεο». ............" Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογέφσκι"

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

"Πως η τεχνολογία κάνει λοβοτομή στο συλλογικό μας ασυνείδητο"

του π.Δημητρίου Θεοφίλου, στο Amen.gr

Ίσως να είναι πολύ λίγοι, εκείνοι οι οποίοι έχουν αρχίσει να υποψιάζονται, την χρήση του ανθρώπου από την τεχνολογία και πίσω από αυτήν τους χειραγωγούς της, ενώ το φυσιολογικό θα ήταν το αντίθετο, δηλαδή η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο.

Η ακρίβεια, η ευκολία, ο εκσυγχρονισμός, που δείχνει να εξυπηρετεί η σύγχρονη τεχνολογία, αποτελούν το «τυράκι» της «φάκας», που παραμονεύει καμουφλαρισμένη και περιμένει να παγιδεύσει την ανθρώπινη ύπαρξη, αφού σύσσωμη η ανθρωπότητα εκχωρεί, και υποθηκεύει ενσυνείδητα σε αυτήν, την ελευθερία, τη βούληση και το αυτεξούσιό της.

Η χρήση των Η/Υ ξεκίνησε να επεκτείνεται με κριτήριο, την ευημερία της ανθρωπότητας, την ευκολία και εξυπηρέτησή της, αλλά σιγά – σιγά ξεκίνησε ο εθισμός και η αιχμαλωσία. Οι πιο δύσπιστοι αντιμετώπισαν στην αρχή τον Η/Υ, όπως οι ιθαγενείς του Αμαζονίου, τους ξενόφερτους δυτικούς και την πραμάτεια τους. Η εκμάθηση και η χρήση των Η/Υ από εκούσια επιλογή, κατάντησε εξαναγκασμός, όποιος δεν προσαρμόζεται συνταξιοδοτείται ή αν είναι νέος δεν υπάρχει περίπτωση να βρει δουλειά. Το παγκόσμιο συστημικό προϊόν πρέπει να το «προσκυνήσουν» όλοι.

Εκείνοι που πιάστηκαν για τα καλά στη «φάκα» είναι οι νέοι, οι οποίοι άρχισαν να εξαρτώνται σταδιακά από τα καταναλωτικά προϊόντα, της τεχνολογίας, με αποτέλεσμα σε μια 20ετία, να βρίσκονται δεμένοι χειροπόδαρα. Τα desktops αντικαταστάθηκαν από τα laptops, τα ipods, τα ipads και τα tablets, τα απλά κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του ’90, αντικαταστάθηκαν από τα iphones, η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία, φυλακίζοντας τις ζωές μας, και υποδουλώνοντας το μυαλό μας.

Οργανωμένες δομές ψυχοσωματικής απεξάρτησης, εδώ και κάποια χρόνια ξεκίνησαν προγράμματα απεγκλωβισμού, από το διαδίκτυο και τη τεχνολογία.

Η νεολαία στη πλειοψηφία της, είναι βαθειά νυχτωμένη στο καναπέ, όπου από εκεί δεν την σηκώνει, η ανεργία, η ανέχεια, η έλλειψη αληθινής και δημιουργικής παιδείας, η κοινωνική αδικία και ανισότητα, ίσως ο μόνος λόγος για να σηκωθεί, θα ήταν η ξαφνική διακοπή της σχέσης της με την τεχνολογία. Μια μέρα ξαφνικής διακοπής της «σύνδεσης» ίσως οδηγούσε σε κάποιας μορφής επανάσταση….

Κάθε μέρα η γνώση και η χρήση της τεχνολογίας, γίνονται όλο και πιο υποχρεωτικές, όλο και πιο επιτακτικές, σε μια προσπάθεια ελέγχου της ζωής μας, της σκέψης μας, των δραστηριοτήτων μας, της ιδιωτικότητάς μας, των μη ελέγξιμων έως τώρα πτυχών της ζωής μας, που μας χάριζαν τη ψευδαίσθηση, μιας δήθεν ελευθερίας και αυτοδιάθεσης.

Τα παιδιά εθίζονται συστηματικά σε ένα απρόσωπο τρόπο ζωής, ώστε να μην έχουν πραγματικούς φίλους αλλά εικονικούς, μέσω facebook ή twitter, να μην αναζητούν τη γνώση με τη «βάσανο» της προσπάθειας, της υπομονής, της άμιλλας και της επιμονής αλλά να βρίσκουν εύκολα και αυτοματοποιημένα τη χρηστική πληροφορία, που μετά από λίγο θα την έχουν ξεχάσει.

Έτσι οι ειδικοί παρατηρούν να δημιουργούνται σταδιακά:

α) Μυοσκελετικές κακώσεις, παχυσαρκία και αλλοιώσεις του ανθρωπίνου σώματος, από την υπερβολική στασιμότητα μπροστά στα μηχανήματα.

β) Ατροφία των άνω άκρων, από την αποκλειστική χρήση του πληκτρολογίου.

γ) Προβλήματα όρασης, από την υπερβολική έκθεση σε οθόνες.

δ) Προβλήματα ψυχικών διαταραχών όπως, απομόνωση, έλλειψης κοινωνικότητα και κατάθλιψη.

Μπορεί τελικά να αντιμετωπισθεί ο τεχνολογικός «αρμαγεδώνας» και πως;

Φυσικά και μπορεί αρκεί να το θελήσουμε.

Αν «ξεριζώσουμε» την τεχνολογία από τη ζωή μας ως εξαρτησιογόνο παράγοντα της καθημερινότητάς μας.

Με απλό και συστηματικό τρόπο:

1. Περιορισμός της χρήσης του κινητού τηλεφώνου στα αναγκαία, δίχως την φρενήρη καταναλωτική διάθεση συνεχών αναβαθμίσεων και αντικαταστάσεών του.

2. Περιορισμός της χρήσης του διαδικτύου στα απαραίτητα και οριοθέτηση καθημερινής ενασχόλησης με αυτό.

3. Κατάργηση ενασχόλησής με κοινωνικά δίκτυα τύπου facebook και twitter, και δημιουργία αληθινών προσωπικών σχέσεων.

4. Σταμάτημα χορήγησης κινητών κάτω από τα 13 στα παιδιά μας και πρόσβασης στους Η/Υ. Ας τα αφήσουμε, επιτέλους να χαρούν τη φυσική πραγματική ζωή, να κάνουν αληθινούς φίλους και να έχουν ζωντανές δραστηριότητες.

5. Άμεση απομάκρυνση από τα παιδικά δωμάτια Η/Υ και τηλεοράσεων, αφού κάτι τέτοιο ισοδυναμεί, σαν να έχουμε στο κομοδίνο του παιδικού δωματίου, ένα περίστροφο γεμάτο με σφαίρες.

6. Ας στραφούμε αγαπητικά ξανά προς τους συνανθρώπους μας, ας αναστήσουμε σχέσεις και ας χτίσουμε καινούργιες.

7. Ας κάνουμε κοινές δράσεις, ανακούφισης του συνανθρώπου, και αυτό-εξέλιξής μας.

8. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε τι που βγαίνει έξω και πέρα από τα όρια μιας λελογισμένης χρήσης, ίσως σε πρώτη φάση γίνει εξάρτηση και στη συνέχεια, μας οδηγήσει στο άδειασμα της ψυχής μας, στην απώλεια της ελεύθερης σκέψης μας και εν τέλει στον υπαρξιακό θάνατο, μιας που το αποκλειστικό περιεχόμενο της ζωής μας θα είναι να τρέχουμε ξωπίσω από κάθε νέο τεχνολογικό «θαύμα», ως α-νοήμονα θύματα αυταπάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου