«Εμείς, είπε αυτός, ουσιαστικά δε φοβόμαστε και τόσο πολύ όλους αυτούς τους σοσιαλιστές-αναρχικούς, τους άθεους και τους επαναστάτες. Τους παρακολουθούμε και ξέρουμε το καθετί γι’ αυτούς.
Όμως ανάμεσα σ’ αυτούς υπάρχουν και μερικοί, όχι πολλοί, εξαιρετικά ιδιόρρυθμοι άνθρωποι:
Αυτοί πιστεύουν σε Θεό, είναι χριστιανοί και ταυτόχρονα είναι και σοσιαλιστές. Αυτούς φοβόμαστε περισσότερο, αυτοί είναι τρομεροί!
Ο σοσιαλιστής-χριστιανός είναι φοβερότερος απ’ τον σοσιαλιστή-άθεο». ............" Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογέφσκι"

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

" Τα ενεχυροδανειστήρια αγοράς χρυσού αποτελούν ντροπή για την πίστη, τον πολιτισμό και την ιστορία μας"

του π.Δημητρίου Θεοφίλου

Είναι πραγματικά ντροπή για τον πολιτισμό την ιστορία και τη πίστη μας, η ύπαρξη μαυραγοριτών και τοκογλύφων. Που κοστολογούν τις μνήμες μας, τα κειμήλιά μας, το όσια και ιερά μας, για να πλουτίσουν αδιάντροπα, επάνω στα ερείπια ζωών και υπάρξεων, όσων από ανάγκη, καταφεύγουν απελπισμένοι σε αυτούς τους «κόρακες», και αντί «πινακίου φακής», καταθέτουν, δαχτυλίδια, βέρες, εικονίσματα, τιμαλφή ανεκτίμητης συναισθηματικής και ψυχικής αξίας, χρυσές οδοντοστοιχίες, όλα διατιμημένα από τους αργυραμοιβούς της ανθρώπινης ανημποριάς και απελπισίας.

Ιστορίες και αφηγήματα καθημερινού πόνου και οδύνης, όπως εξελίσσονται στα παραμάγαζα δίχως βιτρίνα, των «νόμιμα φορολογούμενων» τοκογλύφων, που σαν ύαινες πέφτουν επάνω σε κουφάρια ψυχών και σωμάτων και τυμβωρυχούν ανερυθρίαστα.

Όλοι τούτοι μα και οι άλλοι οι «φοροδιαφεύγοντες παράνομοι» τοκογλύφοι, της γειτονιάς, της πόλης και του χωριού, χριστιανοί τάχα μου, δήθεν μου, δεν σκέπτονται τι ψυχή θα παραδώσουν, όταν βρίσκουν το συνάνθρωπό τους αναγκεμένο, πεσμένο, λαβωμένο και τον πατούν κάτω, πίνοντάς του ως βρικόλακες το αίμα.

Γέμισε «κόρακες» και «ύαινες» η κοινωνία μας, που κατασπαράζουν τα αβοήθητα θύματά τους, οδηγώντας τα στον ψυχοσωματικό αφανισμό ή ακόμη και στον ίδιο τον θάνατο. Είναι όλοι εκείνοι που συχνάζουν στις αίθουσες των πλειστηριασμών, κινητών και ακινήτων υλικών αγαθών, όπου με το μάτι πεινασμένο και τη ψυχή μαύρη, ψυχρή και άδεια, βάζουν στο «χέρι» περιουσίες, ακίνητα, αυτοκίνητα και τιμαλφή ανθρώπων που ξαφνικά κύλησαν στα κάτω στρώματα της κοινωνίας και χάθηκαν στις δαιδαλώδεις άγνωστες διαδρομές της.

Η πολιτεία παρατηρεί ασάλευτη και η εκκλησία δεν παίρνει θέση ξεκάθαρη, καταδικάζοντας ευθέως τέτοιες συμπεριφορές, κολάζοντας ταυτόχρονα τους υπεύθυνους και απομακρύνοντας τους από το σώμα της, έως ότου εμπράκτως μετανοήσουν και αποδώσουν πίσω, τα «οψώνια» της αμαρτίας τους.

Τα ενεχυροδανειστήρια των ψυχών και των αναμνήσεών μας πρέπει να κλείσουν άμεσα, επειδή αποτελούν ντροπή για την σύγχρονη Ελλάδα, που ξεψυχάει στις χαρτόκουτες, στα παγκάκια και στους κάδους σκουπιδιών.

Είναι ντροπή έλληνες να «σκοτώνουν» έλληνες, για το κέρδος, για τον εφήμερο πλουτισμό, είναι οδύνη και πόνος στο όνομα του μαμωνά να γίνονται ανθρωποθυσίες, σπονδή στο πλουτισμό κάποιων επιτήδειων.

Οι τοκογλύφοι και οι μαυραγορίτες αποτελούν την ντροπή, του ανθρώπου, είναι σαρκοβόρα πτωματοφάγα που δεν ωχριούν ενώπιον, του πόνου, της τραγικότητας, της αδυναμίας, της αρρώστιας, αυτού του ίδιου του θανάτου. Είναι η οπτικοποιημένη ανθρώπινη διαστροφή, όταν το σώμα έχει αδειάσει εντελώς από ψυχή και συναίσθημα, οπότε κάποιος γίνεται ικανός για τα πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου